Hernieuwbare energie van Carl Pieters

Hernieuwbare energie

Zonneboiler zonnecollector
zonneboiler omvormer
Warmtepomp
zonnepanelen PV-panelen PV-modules zonne-energie
Omvormer voor zonnepanelen

Zonneboiler

Op elke vierkante meter in België valt per jaar bijna 1100 kWh zonne-energie. Een zonnecollector haalt daar 400 kWh bruikbare warmte uit. De relatieve jaarlijkse bijdrage van de zon hangt af van de toepassing. Voor sanitair warm water kan de zon minstens de helft van de energie leveren, voor grotere systemen die woningverwarming ondersteunen is de bijdrage 15 à 25%. Een buitenzwembad blijft de hele zomer aangenaam warm dankzij een zonne-installatie en zonder naverwarming.

Een zonneboiler zet daglicht om in warmte voor het verwarmen van sanitair water (vandaar de naam zonneboiler), woningverwarming en zwembadverwarming. Een zonneboiler is de aanduiding voor het systeem van een warmwaterboiler tezamen met een zonnecollector. Deze zonnecollector zet hoofdzakelijk de elektromagnetische straling van het zichtbare licht van de zon direct om in warmte. Het is dus geen zonnepaneel of PV-paneel.

Voordelen

Een zonnecollector heeft een hoog rendement:  4 keer meer energie per vierkante meter in vergelijking met zonnestroom. Bovendien zijn er geen aansluitvoorwaarden met mogelijke problemen voor een net. Tenslotte wordt de zonnewarmte lokaal opgeslagen en blijft ze beschikbaar als de zon er niet meer is.
(bron: www.ode.be/zonnewarmte)

Warmtepompen

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een warmtebron (water, grond, lucht) op een bepaalde temperatuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan het verwarmingssysteem (woningverwarming, sanitair warm water). De warmtepomp pompt dus warmte van een laag naar een hoog temperatuursniveau. Hiervoor gebruikt ze elektrische energie.

Een warmtepomp onttrekt haar energie voor 70 à 80% uit de omgeving. De rest wordt geleverd door de elektrische energie die de warmtepomp aandrijft.
(bron: www.ode.be/warmtepompen/hoe-werkt-het)

Fotovoltaïsche cellen (Zonnestroom)

De Belgische zon levert per jaar gemiddeld 1000 kWh per vierkante meter. Dat komt overeen met een vat olie van 100 liter. Op een zuidgericht dakvlak met een hellingshoek van 30° stijgt dit cijfer in Ukkel tot gemiddeld 1083 kWh per m2 per jaar. Er zijn ook verschillen tussen de verschillende regio's. De kuststreek en de Gaume in het zuiden van de provincie Luxemburg zijn het zonnigst. De ingestraalde zonne-energie varieert gedurende de dag en naargelang het seizoen.
In een 'fotovoltaïsche' zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Zonnecellen zijn dunne schijfjes of laagjes met speciale elektrische eigenschappen. De hoeveelheid stroom die ze produceren hangt af van het invallende licht. Alle vormen van licht zijn bruikbaar, maar direct zonlicht levert wel de meeste energie.

Zonnecellen worden aan elkaar gekoppeld in grotere zonnepanelen (PV-modules). Daarin zitten de zonnecellen beschermd tussen een glasplaat aan de voorkant en een waterdichte kunststof folie aan de achterkant.
(bron: www.ode.be/zonnestroom/hoe-werkt-het)

Heeft u vragen of interesse in de verschillende vormen van hernieuwbare energie?
Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen of om contact op te nemen op het nummer 0496 50 95 59.